Mensen

Chefkok Olivier van der Staal

Olivier vertelt in onderstaande film waarom hij kiest voor de pure smaak van Demeter.

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers

Louis vertelt in onderstaand filmpje wat voor hem de meerwaarde is van biodynamische landebouw:

Jeroen Konijn van Natuurlijk Genoegen

Koeien hebben horens door Annelijn Steenbruggen
Biodynamische landbouw is integriteitslandbouw. Dat betekent: geen ingrepen op het dier. Dus: koeien behouden hun hoorns. Een kudde melkkoeien met hoorns is prima mogelijk maar niet makkelijk. “Demeter is een kwaliteitkeurmerk dus je mag best hoge eisen stellen aan de vaardigheden van de boer.”
Jeroen Konijn vertelt waarom hij gehoornde koeien wil. Meer lezen »

Tom Saat van de Stadsboerderij

Demeter-babyvoeding: levensenergie in een potje door Annelijn Steenbruggen
Aan de productie van babyvoeding worden strenge eisen gesteld. Demeter-boeren en fruittelers hebben niet zo’n moeite om aan deze eisen te voldoen. Hun gewassen en percelen zijn schoon en scoren goed. Tom Saat vertelt erover. Babyvoedingproducent Joannusmolen doet er alles aan om de levenskracht tijdens de verwerking te behouden. Lukt ze dat ook? Voedingsarts en onderzoeker Machteld Huber vertelt over kristallisatieonderzoek. Meer lezen »

Piet van IJzendoorn van De Zonnehoeve

Dynamisch graan. Dynamisch brood door Annelijn Steenbruggen
De Zonnehoeve heeft bedrijfseigen tarwerassen geselecteerd. De eigen molenaar heeft de graankorrels gemalen. Van het meel heeft de eigen bakker brood gebakken. De zemelen uit de bakkerij vormen voedsel voor de koeien. De koeien lopen op het graanstro. Hun mest voedt de akker. Op de akker groeit graan.
Een biodynamische boer is een dirigent die de tonen die in de natuur en op zijn bedrijf aanwezig zijn harmonieus kan laten samenklinken. Meer lezen »

Martijn Schieman en de mensen van De Hooge Kamp

Babybietjes en maaiboerenkool door Annelijn Steenbruggen
Op De Hooge Kamp worden de kleine bietjes met de hand geplant. Martijn Schieman doet alles machinaal op zijn bedrijf van 100 hectare in de Flevopolder. De boerenkool wordt gemaaid. Beide bedrijven zijn Demeter. Ze werken met de kracht van de natuur. Maar wat is dat nou? En proef je dat in de producten?
Reni van De Hooge Kamp verrast de klanten op de markt door ze te laten proeven van de groenten. Ze oogst daarmee een glimlach. Martijn zal het zonder die glimlach moeten stellen. Zijn groenten gaan in grote kuubskisten met een vrachtwagenchauffeur naar een fabriek. Voor allebei is het hun levenswerk om producten te telen vol levenskracht. Meer lezen »

Marcel Schoenmakers en Anreas Daldorf,
De Hondspol in Driebergen

Romige melk van relaxte koeien door Annelijn Steenbruggen
Op De Hondspol zijn de koeien relaxed. Ze worden door Marcel verzorgd op een manier die bij de koeien past. Naar hun natuur. Ze lopen buiten in het weiland, of lopen vrij rond in een dikke laag stro in de stal. Ze worden gevoerd met hooi en vezelrijk gras, zodat ze goed kunnen herkauwen. De kudde bestaat uit alle generaties, van jonge dieren van twee jaar oud tot en met een oude dame van achttien. Dat geeft harmonie in de kudde. En dat is nodig, want de koeien hebben horens. Zo doen Demeter-boeren dat. En koeien die zo worden gehouden, geven romige, smaakvolle melk vol levenskracht.
En van die melk maakt Andreas dan weer heerlijke en vitale kaas, yoghurt en andere zuivelproducten. Meer lezen »

Reggy Waleson, Demeter-tuinder in Dronten

Kan een krop sla volwassen worden? Jazeker. Maar dan moet je hem wel genoeg tijd en aandacht geven. Neem een jong Demeter-slaplantje, afkomstig uit de biodynamische landbouw. Dat krijgt minstens zes weken om uit te groeien tot een volwassen krop. Terwijl de meeste andere slaplantjes worden opgejaagd – met kunstmest in verwarmde kassen – om in krap drie weken dezelfde krachttoer uit te halen. U begrijpt wel: wat je dan wint aan tijd, dat verlies je aan kwaliteit. Want zo’n snelkrop mag er dan indrukwekkend uitzien, van binnen is hij eigenlijk een puber nog. Kun je een plant met een mens vergelijken? Reggy Waleson, Demeter-tuinder in Dronten, vindt van wel. “Vooral”, zegt hij, “als je praat over voedingsplanten, die door mensen worden gegeten dus. Hoe sterker en vitaler een krop sla, hoe meer hij een mens kan helpen om ook sterk en vitaal te blijven”.
Reggy vindt dan ook dat hij zijn slaplantjes niet opkweekt, maar opvoedt: ze groeien op in zware kleigrond waar hij ieder jaar uitsluitend zelfgemaakte compost van planten en mest doorheen mengt. Dus goed uitgebalanceerd. “Zo activeer ik het bodemleven en hou ik die vaste, vette klei open voor lucht, water en warmte” aldus Reggy. “Die bodem is voor mij een levend organisme. Net als de sla. En net als de mens. Alleen in zulke levende grond kan jonge sla opgroeien tot een krop met karakter. Tot een krop die z’n eigen energie en levenskracht aan ons kan doorgeven”. En ’t lekkere is, dat je die levenskracht terugvindt in de smaak. Die is veel voller, zeg maar gerust volwassener dan de smaak van pubersla.

Jan Vrolijk, Demeter-veehouder in Oosthuizen

Tegenwoordig weet geen kind meer dat koeien horens hebben. Want in de wei zien ze alleen nog maar koeien die onthoornd zijn. Horens zijn namelijk lastig. Niet voor de koe, maar voor de mens. Omdat koeien met horens bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebben. De mens moet dus hoornvriendelijke stallen bouwen, waar koeien voor elkaar kunnen uitwijken. En dat kost extra geld. Toch kan een koe haar horens niet missen. Het is haar zesde zintuig. Haar antenne, zeg maar, waarmee ze contact houdt met de ruimte om haar heen. Waarmee ze haar plaats kan bepalen binnen de rangorde van het koppel koeien waarin ze leeft. Zaag je die horens af, dan raakt het dier uit balans. En ontneem je haar een deel van haar dynamiek en vitaliteit.
Daarom bouwde Demeter-boer Jan Vrolijk in Oosthuizen een stal waarin zijn koeien genoeg ruimte hebben om rustig door elkaar te lopen en te liggen. Net als ’s zomers in de wei.

En als er toch wat begint te dringen, dan kan de ander rustig een eind verderop in het stro gaan liggen. Jan heeft die stal speciaal laten bouwen omdat, zoals hij ’t noemt, een koe zonder horens geen honderd procent koe is. Die dus ook geen honderd procent melk kan geven.
Zijn koeien kunnen trouwens best tegen een stootje. Ze stralen levenskracht uit. Dezelfde levenskracht die ook in hun melk zit. En die ons eigen lichaam goed kan gebruiken. Die melk heet Demeter-melk. Voor zulke melk betaalt u iets meer. Maar dankzij dat extra geld kunnen Demeter-koeien hun horens houden. En drinkt u sterke, romige melk… of yoghurt ….of karnemelk ….of kwark.

Sinds 2008 worden de koeien niet meer door Jan gemolken, maar door de kalveren. De kalveren blijven totdat ze tien maanden oud zijn bij de kudde. Ze groeien op de levenskrachtige melk en ruwvoer van het eigen bedrijf. Dat is nog eens kalfsvlees. Vrolijk vlees! Lees meer »

Wim Vredevoogd, Demeter-pluimveehouder in Drempt

Een kip zonder snavel is als een mens zonder vingertoppen. Toch wordt dat puntje meestal afgebrand, afgeknipt of getoucheerd. Waarom? Omdat, als je teveel kippen in te weinig ruimte propt, ze elkaar door stress en verveling gaan pikken. En dat gaat ten koste van de eierproductie. Demeter-boeren doen daar niet aan mee. Voor hen is een kip geen eierfabriek, maar een stukje natuur waar je met je vingers vanaf moet blijven.

Neem Wim Vredevoogd uit Drempt: “De snavel is het gevoeligste plekje van een kip. Heel veel kippenzenuwen komen daar samen. Dat moet ook wel. Want een kip kan niet vooruit kijken. Met haar snavel zoekt, voelt en pikt ze precies wat ze nodig heeft. Daarom is een kip met een halve snavel ook geen 100% kip.
Die dus ook geen 100% eieren kan leggen. Mijn kippen pikken elkaar nauwelijks. Want ze kunnen buiten op de akker net zoveel granen, erwten en kruiden pikken als ze maar willen. Samen met de hanen. Die een oogje in het zeil en de Achterhoekse vossen op een afstand houden. En binnen kunnen ze ongestoord en ruim op stok”. Wim’s kippen kennen geen stress. Dus leggen ze ook iedere dag een ei zonder stress.
Een sterk ei met een dooier die romig smaakt. Met stevig eiwit dat je mooi stijf klopt. Een ei waar de levenskracht nog inzit. Levenskracht die ons eigen lichaam goed kan gebruiken. Zo’n ei heet een Demeter-ei. Ze kosten iets meer, maar ja, ze komen gegarandeerd van kippen die gewend zijn hun snavel te houden.

In 2008 is Wim gestopt met het zelf houden van legkippen. Wim begeleidt Demeter-pluimveehouders en teelt nog steeds kippenvoer op zijn eigen bedrijf. Verder richt hij zich helemaal op het verpakken en vermarkten van Demeter-eieren.
Meer lezen »

Rudolf Steiner

De grondlegger van de antroposofie, leefde van 1861-1925. Zijn werk wordt gekenmerkt door een ongeëvenaarde omvang en verscheidenheid. Het verbindende element in al zijn boeken en voordrachten is de integratie van spirituele kennis met de dagelijkse praktijk. Vanaf zijn eerste filosofische werken tot aan zijn laatste voordrachten voor o.a. artsen, leraren en kunstenaars laat Steiner zien hoe vrijwel iedere menselijke activiteit, van denken tot doen, inspiratie kan ontlenen aan een moderne ‘wetenschap van de geest’. Steiners werk heeft geleid tot een antroposofische beweging met tal van praktische werkgebieden, Het meest bekend zijn de Vrije-Schoolpedagogie, de antroposofische geneeskunde en de biodynamische landbouw. Maar ook daarbuiten voelen mensen van allerlei beroepsrichtingen zich geïnspireerd door Steiners ideeën. Architecten en kunstenaars, wetenschapsbeoefenaars en mensen die in het bedrijfsleven actief zijn, laten hun werk door antroposofie bevruchten. De bron waar deze inspirerende werking van uitgaat is te vinden in Steiners boeken en voordrachten.
Meer lezen »

Willy Schilthuis

Willy Schilthuis leefde van 1920 tot 2002. Zij was een van de pioniers van de bd-landbouw in Nederland. Zij heeft de Vrije School gevolgd en is vervolgens tuinbouw gaan studeren in Engeland. Na haar opleiding heeft ze vlak voor de oorlog kennis gemaakt met de biodynamische landbouw. Na een rommelige oorlogsperiode is Willy op een bd-tuinbouwbedrijf gaan werken in Amsterdam. Al kort daarna is ze begonnen als praktijklerares op de Warmonderhof, de opleiding voor biodynamische landbouw. Daar behoorde ze al gauw bij de leiding van de school en had daarnaast de verantwoordelijkheid voor het internaat. In 1964 is Willy gestopt op de Warmonderhof en is gestart met haar eigen Demeter-bedrijf: De Vier Jaargetijden in Nieuwe Wetering. Vanaf 1974 is Willy Schilthuis professioneel secretaris bij de BD-Vereniging. In die periode heeft ze een belangrijke rol gespeeld voor zowel de Vereniging, als voor de gehele bd-landbouw. Zij was een inspirator en wist zaken ook in de praktijk vorm te geven. Haar boek over biodynamisch tuinieren in de praktijk is in 2005 door de BD-Vereniging heruitgegeven.

Nieuws

Preparaten maken

Deze cursus is bedoeld voor zowel professionele boeren en tuinders als hobby-tuinders die wat meer willen weten en ervaren  van …

Lees verder >>>

Demeter-plein ‘Barstensvol leven’

Op de Bio-Beurs in Zwolle (18 en 19 januari 2017) organiseert Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging, de Warmonderhof en de …

Lees verder >>>

Derogatie-top moet toekomstbestendige bedrijven stimuleren

Geen quota, maar een pluim voor Demeter-boeren met strengste stikstofnormen Biologische boeren bemesten hun land met niet meer dan 170 …

Lees verder >>>

Demeter is een topkeurmerk!

Het zogenaamde woud van keurmerken is een overzichtelijk bosje als alle logo’s die op het thema duurzaamheid meeliften worden uitgefilterd. …

Lees verder >>>

Verslag van het congres LandbouwCultuur van de toekomst

Was u niet bij ons congres LandbouwCultuur van de toekomst dan kunt u hier het verlag lezen. verslag-congres-landbouwcultuur