Homogenisatie van melk

Demeter-melk is in tegenstelling tot gangbare en biologische melk niet gehomogeniseerd.

Waarom homogenisatie?

Homogenisatie is puur een cosmetisch doel om de melk er voor het oog beter uit te laten zien. Het leidt niet tot een langere houdbaarheid. Door de melk onder hoge druk door een nauwe spleet te persen, verstoort en verkleint dit de structuur sterk van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes. Na dit proces blijft het natuurlijke opromen van de melk achterwege.

Waarom ziet Demeter af van homogenisatie?

Iedere extra bewerkingsstap beïnvloedt een levensmiddel negatief in voedingswaarde, natuurlijkheid en versheid. De hoge druk bij het homogeniseren heeft een ernstig nadelige invloed op de melkkwaliteit en haar werking in de spijsvertering: in de darm wordt de normaalgesproken langzame vertering van het melkvet drastisch verkort. Bovendien binden de verkleinde (en dus een veelvoud van) vetbolletjes veel meer eiwit aan zich. De snelle opname leidt tot het plotseling overspoelen van het bloed met eiwitdeeltjes. Dit vraagt teveel van het immuunsysteem, vooral bij mensen met (een aanleg voor) allergie. Omdat de melk door homogenisatie niet meer oproomt, wordt bovendien de werkelijke versheid van de melk gecamoufleerd.

Betere kwaliteit van Demeter-melk

Uit een smaakonderzoek bleek biodynamische melk romiger en beter qua geur en aanzien. Demeter-melk bevat – ten opzichte van gangbare melk – significant grotere hoeveelheden essentiële aminozuren, tot 75% meer antioxidanten, tweemaal meer omega 3-vetzuren en tweemaal zo hoge gehalten aan het belangrijke onverzadigde vetzuur ‘alpha-linoleenzuur’.

Kort gezegd onderscheidt Demeter-melk zich kwalitatief door de volgende kenmerken:

  • Verwerking: Geen homogenisatie
  • Productie:Melkkoeien-hebben-horens (meer dan 95% van de koeien wordt tegenwoordig onthoornd!)
  • Ruime weidegang
  • Beperkte krachtvoergift, lagere melkproducties, hogere inhoudsstoffen
  • Kleinere kuddes met diereigen houderij
  • Passende veevoeding van biodynamisch bewerkte weiden, velden en akkers op Demeter-bedrijven (al het veevoer is tenminste biologisch)

Vertaald uit het Duits. Auteur Dr. Georg Eysel-Zahl, Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweise e.V.

Wetenschappelijk onderzoek

De Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut deden een gezamenlijk onderzoek bij moeders die tijdens de borstvoeding melk gebruikten. Bij moeders die biodynamische zuivel namen, werden in de moedermelk opvallend méér gunstige vetzuren (zoals rumenzuur en trans-vacceenzuur) gevonden. Bovendien bevatte die moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals elaïdinezuur) dan bij moeder die gangbare melk gebruikten.

“Demeter-melk is van de hoogste kwaliteit, van koeien die een heel gezond leven hebben. Onze koeien krijgen geen antibiotica. Hun melk heeft een rijke, lekkere smaak en wordt niet gehomogeniseerd. Vitaler kun je de melk niet krijgen.”

~ Biodynamische veehouder Jeroen Konijn