Kwaliteitsmelk – zonder homogenisatie

Wat gebeurt er bij homogenisatie?

De melk wordt onder hoge druk door een nauwe spleet geperst. De structuur van de van oorsprong vrij grote vetbolletjes wordt daardoor sterk verstoord en de vetbolletjes worden sterk verkleind. Na deze processtap blijft het natuurlijke opromen van de melk achterwege. Homogenisatie dient als zodanig uitsluitend een cosmetisch doel; de melk ziet er alleen voor het oog beter uit. Het leidt niet tot langere houdbaarheid van de melk.

Waarom ziet Demeter af van homogenisatie?

Iedere extra bewerkingsstap beïnvloedt een levensmiddel negatief in voedingswaarde, natuurlijkheid en versheid. De hoge druk bij het homogeniseren heeft een ernstig nadelige invloed op de melkkwaliteit en haar werking in de spijsvertering:
de normaalgesproken langzame vertering van het melkvet in de darm wordt drastisch verkort. Aan de veelvoud van kleine vetpartikeltjes kan nu veel meer eiwit worden gebonden. De snelle opname leidt tot het plotseling overspoelen van het bloed met eiwitdeeltjes. Dit vraagt teveel van het immuunsysteem, vooral bij mensen met (aanleg voor) allergie. Bovendien wordt door homogenisatie de werkelijke versheid van de melk gecamoufleerd, doordat ze niet meer oproomt.

De kwaliteit van Demeter-melk

Uit smaakonderzoek is gebleken dat biodynamische melk beoordeeld werd als romiger en als beter met betrekking tot geur en aanzien. Demeter-melk bevat – ten opzichte van gangbare melk – significant grotere hoeveelheden essentiële aminozuren, tot 75% meer antioxidanten, tweemaal meer omega-3-vetzuren en tweemaal zo hoge gehalten aan het belangrijke onverzadigde vetzuur “alpha-linoleenzuur“.

Kort gezegd onderscheidt Demeter-melk zich kwalitatief door de volgende kenmerken:

  • Verwerking: Geen homogenisatie.
  • Productie: Melkkoeien hebben horens (meer dan 95% van de koeien wordt tegenwoordig onthoornd)!
  • Ruime weidegang.
  • Beperkte krachtvoergift, lagere melkproducties, hogere inhoudsstoffen.
  • Kleinere kuddes met diereigen houderij.
  • Passende veevoeding van biodynamisch bewerkte weiden, velden en akkers op Demeter-bedrijven (al het veevoer is tenminste biologisch).

Dit artikel is vertaald uit het Duits en geschreven door Dr. Georg Eysel-Zahl, Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweise e.V., Bereich Wissenstransfer, Brandschneise 1, 64295 Darmstadt, Duitsland.

Nieuws

Preparaten maken

Deze cursus is bedoeld voor zowel professionele boeren en tuinders als hobby-tuinders die wat meer willen weten en ervaren  van …

Lees verder >>>

Demeter-plein ‘Barstensvol leven’

Op de Bio-Beurs in Zwolle (18 en 19 januari 2017) organiseert Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging, de Warmonderhof en de …

Lees verder >>>

Derogatie-top moet toekomstbestendige bedrijven stimuleren

Geen quota, maar een pluim voor Demeter-boeren met strengste stikstofnormen Biologische boeren bemesten hun land met niet meer dan 170 …

Lees verder >>>

Demeter is een topkeurmerk!

Het zogenaamde woud van keurmerken is een overzichtelijk bosje als alle logo’s die op het thema duurzaamheid meeliften worden uitgefilterd. …

Lees verder >>>

Verslag van het congres LandbouwCultuur van de toekomst

Was u niet bij ons congres LandbouwCultuur van de toekomst dan kunt u hier het verlag lezen. verslag-congres-landbouwcultuur