Biodynamische preparaten

Volgens Rudolf Steiner

Grondlegger van de biodynamische landbouw Rudolf Steiner raadde tijdens zijn Landbouwcursus in 1924 aan om bepaalde preparaten toe te passen. Het gebruik hiervan is karakteristiek voor de biodynamische landbouw.

Biodynamische boeren werken in verbinding met het ritme van de natuur en verzorgen de levensprocessen in hun samenhang. Het is de kunst om het leven in bodem, plant, dier, mens, omgeving en kosmos op elkaar af te stemmen. Boeren verbinden zich niet alleen met de zichtbare, materiele kant van een plant of een dier, maar ook met de onzichtbare, geestelijke krachten die het levende organisme opbouwen. De biodynamische preparaten spelen hierbij een belangrijke rol.

Biodynamische preparaten versterken de samenhang en de eigenheid van een landbouwbedrijf als levend organisme. Dit draagt bij aan de productie van hoogwaardige voeding voor lichaam en geest, die mensen ondersteunt in hun fysieke en mentale ontwikkeling.

Geneeskrachtige planten, koemest en gemalen bergkristal worden in een dierlijke omhulling verpakt en gedurende een deel van het jaar in de bodem bewaard, waar ze de krachten die in de aarde leven en de kosmische constellaties in zich opnemen. Het gebruik van deze preparaten – ze worden ook wel bio-organisers genoemd – ondersteunt de levensprocessen op het landbouwbedrijf. Het maken en toepassen van biodynamische preparaten is een ritueel dat de verbinding van boeren en tuinders met de levensprocessen versterkt en hen scherpt als waarnemers. De preparaten zijn ook bij een toenemend aantal niet BD-telers in trek, zoals bij Franse wijnbouwers. De bekendste zijn een koemestpreparaat en een kiezelpreparaat.

Hier staan alle vragen met antwoorden over preparaten die vaak gehoord zijn.

“Op het land ben je altijd bezig met een goede oogst, met een goede prijs of met een goed product. Als ik preparaten aan het maken ben, hoeft dat even niet. Dan ben ik gewoon met de preparaten bezig. Niet omdat ik een resultaat wil zien, maar omdat ik er enthousiast van word. Bijna als een kunstenaar die iets moois aan het maken is. Je kijkt dan ook naar je bedrijf alsof je een soort kunstenaar bent. Dat is heel waardevol.”

~ Jans Jeuken van BD-bedrijf GAOS

“Dat roeren in die preparatenton vond ik wel raar. Maar die preparaten intrigeerden me ook. Ze hadden me iets te vertellen, al begreep ik nog niet precies wat.”

~  Jan Schrijver van BD-tuinder van De Lepelaar over zijn eerste ervaringen met de biodynamische tuinbouw in 1971