Het paradijs is nog steeds onder handbereik

Humane ziekten kun je voorkomen met een gevarieerd menu van zoveel mogelijk onbewerkte voeding. En ziekten en plagen in landbouwgewassen kun je beheersen door de biodiversiteit te vergroten.

Hoe simpel kan het zijn? Volgens de Leidse professor, internist, hoogleraar diabetes en adviseur verouderingsvraagstukken Hanno Pijl, wordt driekwart van de grote welvaartsziekten (Alzheimer, Parkinson, diverse vormen van kanker, hart-en vaatziekten, diabetes etc) veroorzaakt door een ongezonde leefstijl (dat gaat niet alleen over voeding, maar ook over stress, bewegingsarmoede, slecht slapen, roken en belasting met toxische stoffen) Voeding speelt daarbinnen een grote rol .

Voorpagina nieuws?

Vooral smaakstoffen in bewerkt voedsel ‘misleiden’ volgens Hanno Pijl ons brein. Ofwel zwaar bewerkte voeding wordt door ons lichaam niet ‘herkend’ waardoor de vertering niet goed verloopt en ook het gewenste verzadigingsgevoel niet optreedt. Sommige van zijn diabetes patiënten zijn na 14 jaar behandelingen met tal van medicamenten middels een gezond eetpatroon binnen een paar dagen van de medicijnen af. Voorpaginanieuws zou je zeggen.

Kosten zijn voor ons

Maar de gezonde diversiteit is niet alleen op ons bord en in de landbouw zoek, maar ook in onze economie, waar steeds grotere bedrijven toeleveranciers(zoals bv. Bayer in kunstmest en chemie ) en verwerkers (zoals bv. Unilever) en supermarkten (vul zelf maar in...) de markt domineren en boeren in een ratrace naar de laagste prijs brengen . De kosten voor de gezondheidszorg en voor de milieuschade zijn dan voor ons.

Hier ligt het antwoord

Ecologie gaat over de wisselwerking tussen organismen en levensgemeenschappen. Die laat zich niet leiden door onze economie, wel verstoren. In het versterken van de diversiteit in ons voedselpatroon, in de landbouw en ook in onze economie, ligt dan ook het antwoord op tal van maatschappelijke problemen besloten.

The Biggest Little Farm film

Hoe hebben we ooit kunnen geloven in een landbouw die draait om bestrijding met gif? Dat is niet alleen inefficiënt, dat is oliedom kort termijn denken. Vanaf 13 juni gaat er een prachtige film in première onder de titel The Biggest Little Farm over een biodynamisch bedrijf in California; helemaal opgezet vanuit de zoektocht naar een veerkrachtig landbouwsysteem zonder gebruik van gif, maar vanuit het stimuleren van zoveel mogelijk biodiversiteit, zodat het systeem zelf oplossingen genereert. Gaat dat zien.  Het paradijs is nog steeds onder handbereik.

The Biggest Little Farm

Bekijk hier de trailer van de film

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

Deze column verscheen ook in de Krant van de Aarde