Geschiedenis

Pioniers van de biodynamische landbouw

De grondlegger van de antroposofie, Rudolf Steiner, leefde van 1861-1925. Zijn werk wordt gekenmerkt door een ongeëvenaarde omvang en verscheidenheid. Het verbindende element in al zijn boeken en voordrachten is de integratie van spirituele kennis met de dagelijkse praktijk.

Vanaf zijn eerste filosofische werken tot aan zijn laatste voordrachten voor o.a. artsen, leraren en kunstenaars, laat Steiner zien hoe vrijwel iedere menselijke activiteit, van denken tot doen, inspiratie kan ontlenen aan een moderne ‘wetenschap van de geest’.

Steiners werk heeft geleid tot een antroposofische beweging met tal van praktische werkgebieden. Het meest bekend zijn de Vrije-Schoolpedagogie, de antroposofische geneeskunde en de biodynamische landbouw. Maar ook daarbuiten voelen mensen van allerlei beroepsrichtingen zich geïnspireerd door Steiners ideeën. Architecten en kunstenaars, wetenschapsbeoefenaars en mensen die in het bedrijfsleven actief zijn, laten hun werk door antroposofie bevruchten. De bron waar deze inspirerende werking van uitgaat is te vinden in Steiners boeken en voordrachten.

In dit filmpje vertelt Michiel Rietveld meer over Steiners visie:

 

Willy Schilthuis

Willy Schilthuis leefde van 1920 tot 2002. Zij was één van de pioniers van de BD-landbouw in Nederland. Zij heeft de Vrije School gevolgd en is vervolgens tuinbouw gaan studeren in Engeland. Na haar opleiding heeft ze vlak voor de oorlog kennis gemaakt met de biodynamische landbouw.

Na een rommelige oorlogsperiode is Willy op een BD-tuinbouwbedrijf gaan werken in Amsterdam. Al kort daarna is ze begonnen als praktijklerares op de Warmonderhof, de opleiding voor biodynamische landbouw. Daar behoorde ze al gauw bij de leiding van de school en had daarnaast de verantwoordelijkheid voor het internaat. In 1964 is Willy gestopt op de Warmonderhof en gestart met haar eigen Demeter-bedrijf: De Vier Jaargetijden in Nieuwe Wetering.

Vanaf 1974 is Willy Schilthuis professioneel secretaris bij de BD-Vereniging. In die periode heeft ze een belangrijke rol gespeeld voor zowel de Vereniging, als voor de gehele BD-landbouw. Zij was een inspirator en wist zaken ook in de praktijk vorm te geven. Haar boek over biodynamisch tuinieren in de praktijk is in 2005 door de BD-Vereniging heruitgegeven. Hier kun je het bestellen.

Rudolf Steiner: Grondlegger van de antroposofie