Tweede Kamer neemt 45.000 handtekeningen in ontvangst van de petitie voor gentechvrije voeding

Biologische sector eist verplichte etikettering voor Nieuwe Genomische Technieken (NGT)

 

Vandaag -3 oktober- neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die voortkomen uit de petitie ‘houd ons voedsel gentechvrij’. De online petitie, opgestart door de Biowinkelvereniging en onder andere ondersteund door, Bionext, Caring Farmers, Greenpeace, Stichting Demeter, Demeter International, Groenboerenplan, Stichting Zaadgoed en Stichting Warmonderhof, werd in juli opgezet om aandacht te vragen voor de komst van de Europese wet die ‘Nieuwe Genomische Technieken’ (NGT’s) gaat reguleren. In dat voorstel worden producten die met nieuwe technieken zoals met CrisprCas, tot stand zijn gekomen, niet op het etiket zichtbaar. Daarmee vervalt de keuzevrijheid voor de consument om een bewuste keuze te kunnen maken.

 

De zorg voor verlies van keuzevrijheid voor burgers (voedsel) en boeren (zaadgoed) wordt zowel door de petitie maar ook door onderzoek Rathenau-Instituut breed gedeeld, evenals de ongerustheid voor patenten op natuurlijke eigenschappen van planten door agro-industriële bedrijven. In bijgaande verklaring worden deze zorgen benoemd en onderbouwd door o.a. Stichting Natuur & Milieu, vertegenwoordigers van de bio-sector, onderzoekers en wetenschappers met een dringend beroep op de politiek om deze zorgen serieus te nemen en te zorgen dat ‘gentechvoedsel geen verplichte kost’ wordt.  

 

Aanwezigen: Merle Koomans van den Dries (Odin, Biowinkelvereniging), Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter), Pelle Berting (Greenpeace), Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging, Bionext), Paulien Hoftijzer (Bionext), Grietje Raaphorst (Nordic Maize Breeding) en Annemarie Kruize (bio zaadveredelingsbedrijf De Bolster).

Meer informatie via

Merle Koomans van den Dries

Directeur Odin en bestuurslid BioWinkelVereniging

m.koomans@odin.nl

06-21895635

 

Bert van Ruitenbeek

Directeur Stichting Demeter

bert@stichtingdemeter.nl

06-20731016