Samenwerken op een biodynamische zorgboerderij

Mark van Zijl (28) werkt in de zuivelmakerij en in de winkel van biodynamische zorgboerderij De Hondspol. Hier werken zo'n achttien mensen met een zorgindicatie in de tuin, de veehouderij of in de winkel, samen met begeleiders en ondernemers. Een prachtig voorbeeld hoe je voeding vol levenskracht kunt telen in een gemeenschap die er voor elkaar is. Ellis Plokker interviewde hem voor Nieuwsbode-Heuvelrug.

Mark werkt al twaalf jaar op zorgboerderij De Hondspol. Samen met drie andere medewerkers vult hij melkflessen in de zuivelmakerij. Hij helpt ook met het maken van kaas, boter, karnemelk, kwark en yoghurt. Daarnaast staat hij twee middagen in de week in het winkeltje van de boerderij. Mark: "In de winkel verkopen we dagverse zuivelproducten, groenten en vlees." Mark brengt ook zuivel rond bij een aantal biologische winkels in de buurt. Dan is hij het gezicht van de Hondspol.

Gekarnde melk en boter

Iedere maandagochtend komen Mark en zijn collega's samen. Dan wordt er verteld wat er die dag gaat gebeuren op de boerderij. Zo weten Mark en zijn collega's hoeveel liter melk ze die dag verwerken. Op de boerderij wonen meer dan 50 koeien. Zij staan overdag in de wei en 's nachts in een potstal, op een ondergrond van stro. Ze worden twee keer per dag gemolken door de boer. Daarna komt de melk in grote tanks. Mark telt en stempelt de etiketten voor op de biologisch afbreekbare melkflessen. Mark: "Er komt een houdbaarheidsdatum op. Ik karn ook melk, bovenop de karnemelk drijft na het proces boter. Iedere week vul ik zo'n 250 literflessen met karnemelk."

Gemeenschap die er voor elkaar is

Op de boerderij wonen acht cliënten in een woongroep. Samen met tien anderen met een zorgindicatie werken zij overdag op de boerderij, met de dieren, in de tuin of aan het onderhoud van het landschap. Mark woont zelfstandig in een dorp in de buurt, in een huis van Humanitas. Hij is begonnen op De Hondspol met een stage, toen hij op een praktijkschool in Zeist zat. Hij werkte toen voornamelijk in de tuin. Mark heeft het erg naar zijn zin: "Ik vind het hier leuk, want we vormen een gemeenschap en we zijn er voor elkaar als er iets is. Dit is gewoon mijn ideale werkplek!"

Mark zijn favoriete product is de boerengraskaas. Die is boterzacht en romig van smaak. De mooie gele kleur is te danken aan het hoge gehalte caroteen in het voorjaarsgras, puur natuur dus. Deze unieke kaas is er tot eind juni, daarna zijn de koeien gewend aan het verse gras en wordt de kaas weer jong en jong belegen.

Cliënten hebben medezeggenschap

De Hondspol is een kleinschalige zorgboerderij aan de Gooyer Wetering in Driebergen. De boerderij was tot een paar jaar geleden onderdeel van een zorginstelling, maar is overgenomen door een aantal ondernemers. Daarbij werden ze financieel ondersteund door middel van crowdfunding onder klanten en vrienden. De cliënten in de dagbesteding hebben medezeggenschap over de ontwikkeling van de boerderij.

Hier vind je de directe link naar de website van De Hondspol

Bron: Nieuwsbode Heuvelrug