Deze boeren schakelen door naar BD-landbouw

Regelmatig schakelen boeren door naar biodynamische landbouw. Stichting Demeter helpt hen daarbij om een Demeter-certificering te krijgen. Zo zijn akkerbouwbedrijf de Timpelsteed in Engwierum en de daarop gevestigde zorgboerderij Vento Verde in doorschakeling naar biodynamisch. Vorig jaar hebben de eigenaren een cursus gevolgd om kennis op te doen over biodynamisch werken. Bij hen kwamen bepaalde zaken, zoals astrale krachten, in eerste instantie wat zweverig over, maar zetten ook aan het denken: “Tenslotte heeft de maan invloed op eb en vloed, dus wie weet wat er met de bodem en de gewassen gebeurt?”, aldus Pyt Sipma van de Timpelsteed.

Groene wind

Rika en Pyt Sipma zijn de derde generatie op het 60 hectare grote akkerbouwbedrijf de Timpelsteed. In 2008 werd overgestapt van gangbaar naar biologisch. In 2014 startte Marianne van de Velde zorgboerderij Vento Verde op hun terrein, wat 'groene wind' betekent. De boerderij biedt dagbesteding aan mensen vanaf 18 jaar met een verstandelijke of psychische beperking.

Uitgeputte grond

Behalve dat Pyt met zijn gangbare bedrijf niet meer kostendekkend kon werken, vroeg hij zich al eerder af of spuiten met chemische stoffen wel het wondermiddel was waarvoor het werd versleten: “Mijn vader zei mij dat het na mij wel gebeurd zou zijn met de mogelijkheden van akkerbouw, omdat de grond zou zijn uitgeput.”

Moeite met bestrijdingsmiddelen

Ook Marianne van zorgboerderij Vento Verde dacht er zo over. Zij is dochter van een akkerbouwer uit Klaaswaal. Na haar studie Internationaal Recht werkte ze bij het Bureau voor Rechtshulp in Rotterdam en vervolgens drie jaar in projecten op het Mozambikaanse platteland: “Als kind hielp ik al in de groentetuin en bij het schoffelen van de suikerbieten. Met het spuiten van bestrijdingsmiddelen had ik toen al moeite. Terug in Nederland heb ik met mijn voormalig partner, die biologisch boer was, het bedrijf De Grote Tor gerund. Daar heb ik in de praktijk veel over biologische groenteteelt geleerd. In de groentetuin van Vento Verde telen we zo’n veertig verschillende soorten groente en fruit, hoofdzakelijk in de vollegrond. Daarnaast hebben we een kas voor tomaten, komkommers en bladgroenten als sla en spinazie.” Deze groenten met straks dus het Demeter-keurmerk verkoopt Marianne in de boerderijwinkel die ze samen met Rika Sipma runt.

Omschakeling naar biodynamisch

Zowel de Timpelsteed als Vento Verde zijn in doorschakeling naar biodynamische landbouw. Pyt: “Ik vind het leuk om niet de gebaande paden te bewandelen en ben nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Vorig jaar volgden we een cursus om kennis op te doen over biodynamisch werken. Bepaalde zaken, zoals astrale krachten, kwamen in eerste instantie wat zweverig over. Maar ze zetten me toch aan het denken. Tenslotte heeft de maan invloed op eb en vloed, dus wie weet wat er met de bodem en de gewassen gebeurt?”

De maan heeft invloed op eb en vloed, dus wie weet ook wel op de bodem en de gewassen. - Pyt Sipma, biologisch akkerbouwer in Engwierum

Collegiale toetsing

De collegiale toetsing, die inhoudt dat je in een groep ondernemers elkaars bedrijf doorspit, waardoor je van elkaar leert en steeds verder kunt verbeteren, spreekt de ondernemers ook aan. Voor de verdere invulling van het concept zijn ze vorig jaar begonnen met permacultuur op een deel van het bedrijf. De bouw van een ontvangstruimte annex educatiecentrum om groepen van kleuters tot senioren uitleg te geven over de productie van voedsel in samenwerking met de bodem en natuur, staat ook op het programma. Daarnaast willen Sipma en Van de Velde kookworkshops gaan geven. De producten die van hun bedrijf komen zodra ze Demeter-gecertificeerd zijn, kun je in de winkel herkennen aan het Demeter-keurmerk.

Check dit filmpje dat stagiaire Cindy maakte op het bedrijf

Bron: Nieuwe Oogst