Stichting Demeter

Versterkt de biodynamische landbouw

Stichting Demeter versterkt de biodynamische landbouw (kortweg BD-landbouw), door inzet van het Demeter-keurmerk. Dit is het kwaliteitskeurmerk voor producten die afkomstig zijn uit de gecontroleerde BD-landbouw, eventueel verwerkt door een gecertificeerde verwerker.

Om de Demeter-kwaliteit te garanderen onderhouden wij een certificeringssysteem voor biodynamische boeren en voor verwerkers van hun producten. Een onafhankelijke Demeter Voorwaarden Commissie (DVC) stelt normen op voor Nederland, op basis van de wereldwijd geldende Demeter-voorwaarden van Demeter Internationaal. Een onafhankelijke Demeter Licentie Commissie (DLC) kent certificaten toe. Alle bedrijven worden op de Demeter-voorwaarden gecontroleerd. De controles worden uitgevoerd door vakbekwame inspecteurs van erkende controle-organisaties op gebied van biologische productie.

Daarnaast heeft Stichting Demeter het doel om consumenten bekend te maken met de kwaliteitsproducten uit de biodynamische landbouw die het Demeter-keurmerk dragen.

Wereldwijd netwerk

Stichting Demeter is volwaardig lid van Demeter Internationaal. Hier zijn 19 nationale ‘Stichtingen Demeter’ uit de hele wereld verenigd. Deze nationale organisaties certificeren gezamenlijk op dit moment (anno 2018) ruim 5.387 boeren met 187.549ha land en 979 verwerkers in 63 landen over de hele wereld. Hier vind je de adressen  van Demeter-organisaties wereldwijd.

Country Organisation E-mail Website
Austria Demeter Österreich info@demeter.at www.demeter.at
Brasil IBD Certifications ibd@ibd.com.br www.ibd.com.br
Denmark Demeterforbundet i Danmark biodynamisk@mail.tele.dk
Egypt Egyptian Bio-Dynamic Association www.ebdaegpt.org
Finland Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska foereningen ry info@biodyn.fi www.biodyn.fi
France Association Demeter-France
Germany Demeter e.V. Info@Demeter.de www.demeter.de
Italy Demeter Associazione Italia info@demeter.it www.demeter.it
Luxemburg Bio-Lëtzebuerg
New Zealand Bio Dynamic Farming and Gardening Association in NZ Inc. www.biodynamic.org.nz
Norway Debio kontor@debio.no www.debio.no
Slovenia Združenje Demeter Slovenija prikamnarjevih@amis.net www.demeter.si
Spain Asociación Agricultura Biodinámica de España consulta@demeter.es www.demeter.es
Sweden Svenska Demeterförbundet info@demeter.nu www.demeter.nu
Switzerland Demeter Schweiz Verein für biologisch-dynamische Landwirtschaft info@demeter.ch www.demeter.ch
The Netherlands (incl. Belgium) Stichting Demeter info@stichtingdemeter.nl www.stichtingdemeter.nlwww.demeter.be
United Kingdom Biodynamic Association Certification www.biodynamic.org.uk
United States of America Demeter Association, Inc. jim@demeter-usa.org www.demeter-usa.org
DI guest members
Argentina Fundación Demeter Argentina j.buzzio@fundaciondemeter.com.ar www.fundaciondemeter.com.ar
Canada Demeter Canada demetercanadainfo@gmail.com www.demetercanada.com
Germany Forschungsring für Biologisch-Dynamische Wirtschaftsweise e.V. info@forschungsring.de www.forschungsring.de
Hungary Biodinamikus Kôzhasznú Egyesület biodin.hu@gmail.com www.biodin.hu
India Demeter Certification Office secretary@biodynamics.in www.biodynamics.in

Financiering Stichting Demeter

De financiële middelen van Stichting Demeter bestaan uit Demeter-licentiebijdragen van boeren en verwerkers die het Demeter-keurmerk voeren. Stichting Demeter werkt onafhankelijk.

Bestuur Stichting Demeter

Voorzitter: Jan Schrijver - BD-tuinder in Sint Maarten

Penningmeester: Rudi Gerding - Natuurvoedingswinkelier in Zeist

Lid: Erwin Crombags - Kwaliteitsmanager Zuiver Zuivel bij Weerribben Zuivel BV

Lid: Ronald van Marlen - Directeur stichting EKO-keurmerk en lid Raad van Toezicht Bionext

Lid: Elze Lia Visser-Westerweele – BD-fruitteler in Ingen (Gld)

Lid: Daniël Povel - Triodos Bank

Bureau Stichting Demeter

Ga verder naar contact

Demeter Voorwaarden Commissie (DVC)

Voorzitter: René Dijkstra - Adviseur bedrijfsprocessen

Jan de Wit - Senior Onderzoeker Duurzame Veehouderij en Markt & Economie

Rina van der Stok - Natuurvoedingswinkelier en ondernemer van 4 Ekoplaza’s

Martijn Schieman - BD-akkerbouwer

Huib Bor – BD-melkveehouder

Marion Schoenmakers

Jan Weijsenveld – BD-tuinder Het Groene Weten

Demeter Licentie Commissie (DLC)

Voorzitter: Peter Jacobs - Zelfstandig ondernemer en voormalig directeur Kroon

Yuri Blanken - Manager biologische verswaren Kroon/Wessanen

Annette Harberink - BD-boerin Keizersrande

Jaap de Vries - Voormalig directeur SKAL

Digni van den Dries - BD-akkerbouwer

Hilly Speelman - BD-boerin Pluimveebedrijf Boerveenshof

“De kostbaarheden van onze aarde en de impact van het landschap zijn belangrijk voor het welzijn van ons allemaal.”

~ Kunstenares Claudy Jongstra

‘Als je bent wat je eet, maar niet meer weet wat je eet, hoe weet je dan wie je bent?’

~ Chef-kok Eric van Veluwen